Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί αλλά...

την αφηγούνται οι νικητές! Την κόβουν, την ξεσκίζουν, την κομματιάζουν και μας πετάνε μερικά κομμάτια περασμένα με ένα στρώμα φαινόμενης αντικειμενικότητας. Γεμίζουν τις, αναπόφευκτες, χαραμάδες με ντροπιαστικά ψέματα και συκοφαντίες για να ενώσουν μεταξύ τους τα σκόρπια κομμάτια που αλλιώς δεν έχουν καν λογικό ειρμό!
Ψιλιάστηκα τα παραπάνω όταν, στο σχολείο, διάβαζα για τον εθνάρχη Βενιζέλο, που ηγήθηκε της μεγαλειώδους Μικρασιατικής Εκστρατείας αλλά τον πούλησαν οι σύμμαχοι τον καψερό, παρόλο που τους είχε κάνει όλα τα χατήρια(βλ. Ιδιώνυμο, αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη νεοιδρυθείσα ΕΣΣΔ το 1918 κ.λ.π). Τα ψιλιάστηκα όταν η διδακτέα ύλη έφτανε πάντα μέχρι το Νοέμβρη του '44 ενώ κάτι μου έλεγε ότι κάτι σημαντικό συνέβη τον επόμενο μήνα! Ρώτησα τους δασκάλους μου λοιπόν και μου απάντησαν, δεν έχω παράπονο. Δεν έχει περάσει λέει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τα γεγονότα ώστε να μπορέσουν οι ιστορικοί να τα αφηγηθούν αντικειμενικά. Λογικό μου φάνηκε τότε! Το είπε κι ο δάσκαλος άλλωστε!
Τις προάλλες λοιπόν άκουσα στο ραδιόφωνο για τη νέα υπερπαραγωγή της ΕΡΤ, "Η Μεγάλη Αλλαγή" που θα παρουσίασει την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, σκέφτηκα, που μου είχε πει ο δάσκαλος. Ευκαιρία να μάθω επιτέλους τι συνέβη μετά το Νοέμβρη του '44!
Επιτέλους! Κατάλαβα τι ήταν αυτός ο Εμφύλιος, που ακούω απο μικρή! Κάτι διαδηλωτές στην Αθήνα...πέθαναν ξαφνικά, ίσως αυτοκτόνησαν..δεν ξέρω...και μετά κάτι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν τους συμμάχους Εγγλέζους που μόλις μας είχαν απελευθερώσει. Συνεχίστηκαν οι συμπλοκές για λίγο αλλά ευτυχώς οι τρομοκράτες κατάλαβαν το λάθος τους και συνθηκολόγησαν στη Βάρκιζα. Την ίδια περίοδο οι ανθρωπιστές Αμερικάνοι αποφάσισαν να βοηθήσουν διάφορες χώρες να ορθοποδήσουν μετα τον πόλεμο και η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους τυχερούς. Αλλά η μια τρομοκρατική οργάνωση (δε θυμάμαι αν αναφέρθηκε το όνομα της...κάτι αρχικά ήταν..)διψούσε για αίμα και ξεκίνησε ένας συμμοριτοπόλεμος. Έτσι λοιπόν όλα τα ποσά που τόσο μεγαλόκαρδα μας πρόσφεραν οι Αμερικάνοι καταναλώθηκαν για αμυντικούς(!) σκοπούς. Οι ίδιοι τρομοκράτες ευθύνονται και για την αστυφιλία που πρωτοεμφανίστηκε τότε στη χώρα μας αφού όχι μόνο τρομοκρατούσαν τον κόσμο στην επαρχία αλλά μάζευαν και τα παιδιά και τα έστελναν σε Ανατολικές χώρες για να τα κάνουν γενίτσαρους.Μικρή είχα ακούσει ότι τρώγαν κιόλας μερικά αλλά αυτό δυστυχώς δεν το επιβεβαίωσε το ντοκυμαντέρ...Θα μου μείνει η απορία..
Ευτυχώς που λέτε που έσωσε μερικά παιδάκια η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα μεγάλωσε σωστά κι έτσι μπόρεσε να συνεχιστεί το ένδοξο γένος μας. Άγια γυναίκα..δεν ξέρω γιατί την είχα παρεξηγήσει...

Μάτωσαν τα χείλη μου αλλά το είδα μέχρι τέλους. Κατάλαβα επιτέλους γιατί πρέπει να περάσει χρόνος για να παρουσιαστούν σωστά τα γεγονότα: για να επέλθει λήθη!Για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι αυτόπτες μάρτυρες! Για να βιάσουν με την άνεσή τους οι νικητές την Ιστορία πίσω από πόρτες από συμπαγές μολύβι για να μην ακούμε τα ουρλιαχτά της! Και να μας παρουσιάσουν ύστερα τα παιδιά της σαν ορφανά που βρέθηκαν τυχαία στην πόρτα μας! Κι όλα αυτά με το σιγοντάρισμα "ιστορικών στελεχών της Αριστεράς" που μόνο βρώμικες σελίδες κατάφεραν να γράψουν στην ιστορία της. Για να ξεχαστούν τα αγέρωχα πρόσωπα των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας και να σκεπαστούν τα αετίσια μάτια τους από τη λάσπη που μαζεύουν χρόνια τώρα οι δοσίλογοι που ντύθηκαν πατριώτες και οι λακέδες των "νικητών".
Ομολογώ ότι δεν μπορώ να δω αντικειμενικά την Ιστορία...ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες σελίδες της. Ίσως αν οι νικητές ήταν οι της άλλης πλευρας, να χρησιμοποιούσαν τις ίδιες μεθόδους συκοφάντησης των αντιπάλων τους...Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ανάλογα ψεύδη ακούστηκαν και από πλευρά της ΕΣΣΔ( αν και δε νομίζω να κυκλοφόρησε ποτέ στην ΕΣΣΔ η φήμη ότι οι Αμερικάνοι τρώνε τα παιδιά τους!)

Τελοσπάντων, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι η παραχάραξη της Ιστορίας θεωρείται πλέον κάτι δεδομένο αλλά και η υποτίμηση της νοημοσύνης μας έχει τα όρια της! Αν η Δεξιά θέλει να πείσει για το μεγαλειώδες έργο της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα το καταφέρει με υπερπαραγωγές! στην κρατική τηλεόραση, τις οποίες προτρέπει μάλιστα να παρακολουθήσουν οι νεότεροι για να διδαχτούν!
Μπορεί να καλύψουν τις γροθιές των αγωνιστών με λάσπη αλλά δε θα καταφέρουν να βγάλουν την ελπίδα και το όνειρο που κρατούν σφιχτά μέσα στις φούχτες τους!